Το ΔΙΕΚ Καρπενησίου και το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου διοργάνωσαν το διήμερο 3-4 Ιουνίου 2022 συνεργατικές εκπαιδευτικές δράσεις στο Καρπενήσι με τη συμμετοχή των ειδικοτήτων:

  • Τεχνικός Δασικής Προστασίας (Δ’ εξ.) του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου
  • Τεχνικός Δασικής Προστασίας (Β’ εξ.) του ΔΙΕΚ Καρπενησίου
  • Συνοδός Βουνού (Δ’ εξ.) του ΔΙΕΚ Καρπενησίου

Το Καρπενήσι και γενικότερα τα τοπία και τα δάση της Ευρυτανίας, προσφέρουν τον κατάλληλο χώρο για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τις παραπάνω ειδικότητες. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και οι διαδρομές στα μονοπάτια μέσα στο επιβλητικό τοπίο της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα το Καρπενήσι, της Σχολής Επιστημών των Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε αυτό το διήμερο, δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία στους καταρτιζόμενους, να εκπαιδευτούν στο πεδίο και να γνωρίσουν το πανέμορφο δασικό οικοσύστημα της Ευρυτανίας, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ευχαριστούμε θερμά, το Δήμο Καρπενησίου και ιδιαίτερα την κυρία Σοφία Ζαλοκώστα, Αντιδήμαρχο Καρπενησίου με αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας, για τη θερμή φιλοξενία της ομάδας του Μεσολογγίου, καθώς και για το μεσημεριανό γεύμα, στη Μαθητική Εστία στο Καρπενήσι.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Γιώργο Φωτιάδη, Δρ Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, που μας συνόδευσε σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνέβαλε στην αποτελεσματική ολοκλήρωσή τους.

Η πρώτη επίσκεψη, ήταν στο Μουσείο Βουνού. Αποτελεί το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα που αναφέρεται στο βουνό. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μάθει τα μυστικά του βουνού, να γνωρίσει την ιστορία της ορειβασίας, της χιονοδρομίας, των εναλλακτικών δραστηριοτήτων σε ποτάμια και φαράγγια. Το  πλούσιο φωτογραφικό υλικό του μουσείου από δράσεις στο βουνό και τη φύση, ταξιδεύει τον επισκέπτη στον τόπο και την ιστορία του. Εντυπωσιακή ήταν στο Μουσείο Βουνού, η παρουσίαση χαρακτηριστικών τοποθεσιών του Καρπενησίου, όπως το Φαράγγι “Πάντα βρέχει”, το χιονοδρομικό κέντρο και η τοποθεσία “Μαύρη σπηλιά” με ταινία εικονικής πραγματικότητας (VR Video 360°). Με την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων εικονικής πραγματικότητας, μπορέσαμε να δούμε με έναν καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο τις τοποθεσίες, αφού ο θεατής βιώνει την κάθε στιγμή σαν να βρίσκεται εκεί, με δυνατότητα να κινείται ελεύθερα σε 360 μοίρες, όπως και στον πραγματικό κόσμο. Η παρακολούθηση των βίντεο από όλη την ομάδα, έγινε φορώντας ειδικά γυαλιά VR Headset.

Μετά από μικρή μεσημεριανή ξεκούραση, επισκεφθήκαμε, σύμφωνα με το πρόγραμμα το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι, όπου ξεναγηθήκαμε στους χώρους και στα εργαστήρια της Σχολής και ιδιαίτερα στο εργαστήριο της Βοτανικής. Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου. Η διαδρομή επιλέχθηκε από τον κύριο Φωτιάδη, ώστε να γίνει παρουσίαση στην ομάδα, της βλάστησης και της χλωρίδας στην εξωδασική ή αλπική ζώνη (1700μ. – 2900μ.), περιοχή που οι περισσότεροι επισκέπτονταν για πρώτη φορά.

Τηρώντας όλες τις διαδικασίες ασφάλειας της ομάδας και υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών αλλά και με τη βοήθεια καταρτιζόμενων της ειδικότητας “Συνοδός Βουνού” του ΔΙΕΚ Καρπενησίου, η ομάδα περπάτησε στο φαράγγι προς τη Μαύρη Σπηλιά, στα πλαίσια Εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Η Μαύρη Σπηλιά βρίσκεται σε ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια της Ευρυτανίας και απέχει περίπου 2 χλμ. από το χωριό Προυσός όπου δεσπόζει το διάσημο μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας.